Jak začít cvičit doma? Nepodceňte správné oblečení

Pokud nepatříte mezi naprosté nadšence do fitness a cvičení obecně, bude pro vás pravděpodobně těžší pustit se do domácího cvičení. A hlavně u něj taky zůstat. Zvyknout si a brát ho jako pravidelnou rutinu, při níž si tělo zamaká, ale hlava odpočine. Máme pro vás pár tipů, díky kterým zvládnete začátky s domácím cvičením mnohem lépe.

domaci-cviceni

Konec výmluv, jde se na to

Stydíte se jít do fitka, neholdujete skupinovým lekcím nebo prostě jenom nechcete investovat do vstupů či drahého vybavení? Důvodů, proč NEzačít cvičit může být řada. Ale ruku na srdce, nejsou to jen výmluvy? Domácímu cvičení nic nebrání a aktuální doba mu naopak ještě nahrává. Začátky však bývají nejtěžší a může se stát, že počáteční elán po pár dnech vyprchá.

Jak začít cvičit?

  • Stanovte si cíl, kterého chcete dosáhnout. Nechcete ho nikomu prozradit? Nevadí! Ale napište si ho na kousek papíru nebo do diáře, ať ho máte před sebou. Někoho zase motivuje sdílet svůj cíl se všemi na sociálních sítích. A proč ne, vždyť účel světí prostředky. Stanovte si ale reálné cíle, u kterých jste schopni říct „to je ono, toho jsem chtěl/a dosáhnout”.
  • Připravte si svůj vlastní tréninkový plán, alespoň na měsíc dopředu. Tak budete vědět, že v úterý si jdete zaběhat, ve čtvrtek posilujete nohy a zadek a v neděli se protáhnete u jógy. Díky tomu si lépe zorganizujete čas a nebude se stávat, že vám do cvičení „něco přijde” (pamatujte, výmluvy!). Svůj tréninkový plán byste si měli připravit tak, aby směřoval ke stanovenému cíli. Máte málo času? Návštěvu, pracovní povinnosti? Trénink raději o několik minut zkraťte, ale hlavně ho nevynechávejte. Vždyť třeba taková tabata vám zabere pouhých 20 minut!
  • Zapište si svoje úspěchy do diáře. Poznamenejte si, jaký trénink jste v ten den absolvovali, na co byl zaměřený i jaký z něj máte pocit. V motivaci také pomáhá, když si jednotlivé tréninky odškrtáváte. Stačí otočit pár stránek zpět a hned uvidíte, co všechno jste už zvládli!

leginy-na-cviceni

Najděte si svůj prostor, kde vám ke cvičení nebude nic chybět

I v malém bytě se najde místečko ke cvičení. Na dvou metrech čtverečních zvládnete odjet slušný trénink, u kterého se zapotíte. A pokud potřebujete přece jenom víc místa, neváhejte odsunout kus nábytku, alespoň se zahřejete. Prostor ke cvičení vám pomůže dobře vymezit i hezká podložka.

Rozhodující je i výběr správné hudby. Pomáhá udržet zvolené tempo tréninku, pozornost a motivuje. Zároveň utlumí zvuky z okolí, které by vás mohly rozptylovat.

Do sportovního!

Říkáte si, že na doma taky nosíte legíny a tričko, tak co byste se převlékali do sportovního? Berte převlékání jako rituál, který dává mozku jasné znamení, že jdete cvičit. Díky tomu se z pravidelného cvičení mnohem rychleji stane návyk. A přesně to chcete!

Jaké sportovní oblečení na cvičení?

  • Dámy se rozhodně neobejdou bez podpůrného sportovního prádla. Bezešvé kalhotky se při jakémkoliv pohybu nebudou zařezávat, podprsenka zase udrží všechno tam, kde má, ať už běžíte, nebo skáčete přes švihadlo. Pánové by ze stejných důvodů měli volit kvalitní boxerky.
  • Pánové dávají přednost kraťasům, dámy zase legínám, které jsou praktické a slušivé. Nemotáte se do širokých nohavic, nesklouzávají vám ani při dřepech, a navíc dělají hezkou postavu. A pokud nemáte ráda nudu, sáhněte po veselých barevných legínách z jemné bavlny s příměsí elastanu. Díky němu se přizpůsobí každému pohybu.
  • Protože při správném tréninku se taky musíte pořádně zapotit, doporučujeme obléct funkční tričko, které spolehlivě odvede pot od těla a zároveň nestudí a je prodyšné. Tip pro dámy - pokud vám při cvičení vadí sem tam vykukující holá záda, vyzkoušejte pohodlné bodyčko

V souvislosti se cvičením se také hodně mluví o kvalitních botách. Na celkovém komfortu se však velkou měrou podílejí i ponožky! Naše sportovní ponožky mají měkký došlap a tvarový plyš v chodidle, který zajistí pohodlné nošení, částečně pomáhá tlumit nárazy a lépe odvádí pot. Nepodceňte tedy ani výběr vhodných ponožek, protože i taková maličkost dokáže ovlivnit váš sportovní výkon!

cvicime-doma_1

 

Není špatného počasí, jenom špatného oblečení

Cvičit doma ale neznamená, že budete zavření mezi čtyřmi stěnami. Ať už vyrazíte na procházku, běhat, na kolo, nebo do venkovní posilovny, které jsou teď tolik populární, budete potřebovat několik vrstev oblečení. Při chladném počasí je základem termoprádlo, které zahřívá, odvádí pot a nestudí. Zahřejí i již zmíněné sportovní ponožky, lýtka ochrání kompresní návleky nebo teploučké pletené návleky, které se hodí třeba na jógu (ale i na túru ve sněhu). Před nepříjemným větrem vás pak ochrání nákrčníky a čelenky.

V Bonastylu zkrátka oblékneme každého sportovce od hlavy k patě.

bonastyl-navleky-pletene (1) 

Prohlédněte si všechno naše pánské a dámské sportovní oblečení.